Τήνος

Ίχνη κατασκευής επάνω στο Τηνιακό τοπίο.

Η Τήνος αυθεντική και πλούσια σε ιστορία , αποτελεί το νησί των Κυκλάδων στο οποίο η τέχνη με πίστη και αγάπη ενσωματώθηκε σε αυτό και το συνοδεύει από πολλούς αιώνες μέχρι και σήμερα.

Τοποθετημένη ανάμεσα στη Μύκονο και στην Άνδρο , διατηρεί ακόμη και σήμερα τα δικά της ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Πολλά απο τα χωριά της αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για να τους επισκεφτεί κανείς και να εστιάσει στην αρχιτεκτονική κληρονομιά των νησιών του Αιγαίου πελάγους.

Αναλυτικό Πρόγραμμα :

Αφού συναντηθούμε σε κάποιο σημείο του χωριού που θα έχουμε προεπιλέξει , για μια πρώτη προσέγγιση σας μοιράζουμε έντυπο έγχρωμο υλικό με πληροφορίες για την ιστορία και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του νησιού και των οικισμών.


Στη συνέχεια εντοπίζουμε σημεία με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον για σκιτσάρισμα και σχεδίαση. Πραγματοποιούμε στάσεις για επί τόπου αποτύπωση μέσω του σκίτσου ή του αναλυτικού σχεδίου με εργαλεία τα μολύβια , τα στυλό , τα μελάνια μας και οποιοδήποτε άλλο υλικό σχεδίασης !

Επί τόπου αποτύπωση εξωτερικών χώρων

Αφού εντοπίσουμε τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές κατοικίες, , τις επισκεπτόμαστε, για να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους που τις κατοικούν και κάνουμε στάση στο εσωτερικό τους για σκιτσάρισμα ή αναλυτική σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων τους.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο εσωτερικό των κατοικιών σας παρέχουμε αναλυτικές πληροφορίες που αφορούν το “κατοικείν” στο νησιωτικό τόπο και σχετικές πληροφορίες για τις κατασκευαστικές τεχνικές. Παράλληλα θα πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση της γενικής δομής των κατοικιών καθώς και όλων των επί μέρους λεπτομέρειών από τον αρχιτέκτονα.

Τυπική κάτοψη κατοικίας της Τήνου

Κλείσιμο της ημέρας με συλλογή όλων των παραγόμενων σχεδίων των συμμετεχόντων, συζήτηση και μελέτη επάνω στο σχεδιαστικό υλικό. Συλλογικές σχεδιαστικές προτάσεις με στόχο την σύγχρονη επανερμηνεία αρχιτεκτονικών στοιχείων και μορφών με βάση τις σχεδιαστικές αποτυπώσεις.

Όροι συμμετοχής :

  • Ηλικία 12 +
  • Μερική, καλή ή και καθόλου γνώση σχεδίου.
  • Προτείνεται από την προηγούμενη ημέρα ο κάθε συμμετέχων με τη χρήση ενός μέτρου  να αποτυπώσει στο υπόδειγμα που ακολουθεί στο τέλος της σελίδας, τις βασικές διαστάσεις του σώματος του, ( ύψος, πλάτος ώμων,  άνοιγμα χεριών, κλπ) έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο μέτρησης αναλογιών στις επί τόπου αποτυπώσεις.
” Modulor ” αρχείο

Εκτυπώστε το παραπάνω αρχείο και σημειώστε επάνω σε αυτό τις διαστάσεις a,b,c,d,e,f,g.

Πώς θα φτάσετε στη Τήνο ;

Για την Τήνο αναχωρούν καθημερινά δρομολόγια απο το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας . Για τα δρομολόγια των πλοίων μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω ιστιότοπους :

https://www.fastferries.com.gr/home-page

https://www.seajets.gr/homepage

Εναλλακτικά υπάρχουν πτήσεις από Αθήνα για Μύκονο και στη συνέχεια με πλοίο για την Τήνο : https://en.aegeanair.com/

Σύνδεσμοι σχετικά με τη Τήνο :   https://tinos.gr/en/