Σκύρος

Ο οικισμός της “Χώρας” και ορισμένες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

Η Σκύρος , το νοτιότερο νησί των Σποράδων. Βρισκόμενη καταμεσής του Αιγαίου Πελάγους είναι κατά κάποιο τρόπο απομονωμένη από τις κεντρικές θαλάσσιες συγκοινονιακές αρτηρίες. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Σκύρου οφείλονται και στην γεωγραφική της θέση.

Η καθημερινότητα στο νησί μοιάζει απλή και ήρεμη. Ο ιστορικός και πολιτισμικός πλούτος της κάνουν το νησί και τον κεντρικό του πυρήνα τη “Χώρα” να αποτελεί έναν τόπο έντονα ενδιαφέρον να τον επισκεφτείς για την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομία.

Η “Χώρα” της Σκύρου με τα σπίτια της σκαρφαλωμένα γύρω από το Κάστρο.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Ημέρα 1η : Περιήγηση και ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό του νησιού τη “Χώρα”. Διανομή έντυπου υλικού με πληροφορίες για την ιστορία και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του νησιού και του οικισμού.

Εντοπισμός περιοχών και σημείων με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον για σκιτσάρισμα και σχεδίαση. Στάσεις για επί τόπου αποτύπωση μέσω του σκίτσου ή του αναλυτικού σχεδίου με εργαλεία τα μολύβια , τα στυλό , τα μελάνια μας και οποιοδήποτε άλλο υλικό σχεδίασης !

Δώματα στη “Χώρα” της Σκύρου.

Ημέρα 2η : Αφού εντοπίσουμε τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές κατοικίες, , τις επισκεπτόμαστε, για να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους που τις κατοικούν και κάνουμε στάση στο εσωτερικό τους για σκιτσάρισμα ή αναλυτική σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων τους.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο εσωτερικό των κατοικιών σας παρέχουμε αναλυτικές πληροφορίες που αφορούν το “κατοικείν” στο νησιωτικό τόπο και σχετικές πληροφορίες για τις κατασκευαστικές τεχνικές. Παράλληλα θα πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση της γενικής δομής των κατοικιών καθώς και όλων των επί μέρους λεπτομέρειών από τον αρχιτέκτονα.

Κλείσιμο της ημέρας με συλλογή όλων των παραγόμενων σχεδίων των συμμετεχόντων, συζήτηση και μελέτη επάνω στο σχεδιαστικό υλικό. Συλλογικές σχεδιαστικές προτάσεις με στόχο την σύγχρονη επανερμηνεία αρχιτεκτονικών στοιχείων και μορφών με βάση τις σχεδιαστικές αποτυπώσεις.

Σκυριανό σπίτι – Εσωτερικό

Όροι συμμετοχής :

  • Ηλικία 18 +
  • Μερική, καλή ή και καθόλου γνώση σχεδίου.
  • Προτείνεται από την προηγούμενη ημέρα ο κάθε συμμετέχων με τη χρήση ενός μέτρου  να αποτυπώσει στο υπόδειγμα που ακολουθεί στο τέλος της σελίδας, τις βασικές διαστάσεις του σώματος του, ( ύψος, πλάτος ώμων,  άνοιγμα χεριών, κλπ) έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο μέτρησης αναλογιών στις επί τόπου αποτυπώσεις.
” Modulor ” αρχείο

Εκτυπώστε το παραπάνω αρχείο και σημειώστε επάνω σε αυτό τις διαστάσεις a,b,c,d,e,f,g.

Πώς θα φτάσετε στη Σκύρο ;

Καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα. Για ημέρες και ώρες πτήσεων μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο ιστιότοπο : https://el.aegeanair.com/

Εναλλακτικά μπορείτε να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο η λεωφορείο (Κτέλ Ευβοίας) μέχρι το λιμάνι της Κύμης και στη συνέχεια με το πλοίο Αχιλλέας σε 1 ώρα και 40 λεπτά να φτάσετε το νησί. Για τα δρομολόγια του πλοίου μπορείτε να επισκεφτείτε τον ακόλουθο ιστιότοπο :

https://www.sne.gr/timetables-gr.php

Για δρομολόγια και εισιτήρια λεωφορείων μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστιότοπο : http://www.ktelevias.gr

Σύνδεσμοι σχετικά με τη Σκύρο : http://skyros-island.gr/en/